Gierek był lepszym mówcą od Gomułki, ale Gomułka był chyba lepszymczłowiekiem - Dariusz Machnicki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Gierek to barwna postać, doskonale wykorzystywał swoją popularność i szarżował słowem „pomożemy”. Był niewątpliwie lepszym mówcą od Gomułki, natomiast podejrzewam, że Gomułka był lepszym człowiekiem. Stwierdzam to na podstawie tego, że w czasie kiedy chodziłem do liceum, w Lublinie mieszkał Gomułka, który był pierwszym sekretarzem PPR-u, to była wielka szycha. W tym czasie w szkole niektórzy koledzy mieli pod pulpitem pistolety albo bagnety. Była taka zabawa, że nożem uderzało się miedzy palcami. Uczniowie się tak bawili i jeden drugiemu przybił dłoń bagnetem do ławki. Tym któremu przybito dłoń był syn Gomułki. Gdyby Gomułka podszedł wtedy do tego w perfidny sposób, złośliwy sposób i chciał się zemścić, cała rodzina tego chłopaka, który przybił rękę pojechała by na Syberię, bez sprawy, bez...