O powstaniu UMCS było bardzo głośno - Czesław Tarkowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Bardzo głośne było powstanie UMCS-u. Była to przecież uchwała PKWN. Wiadomo było, że UMCS powstaje jako taka przeciwwaga dla KUL-u, bo to katolicka uczelnia, a tu ma powstać świecka. Ci którzy nie akceptowali tego, to na KUL mówili KUL, a na UMCS mówili ŻUL - Żydowski Uniwersytet Lubelski. KUL był w PRL-u, w czasach stalinowskich ograniczany, bo Stalin zorientował się, że te kraje demokracji ludowej trzeba krótko wziąć za łeb. Wtedy zaczął się ten okres stalinowski, zaczęły się aresztowania, wielu ludzi aresztowali, szczególnie AK-owców. Uniwersytet powstał w [19]44 roku 23 października. Pierwszym rektorem był Raabe. To był taki działacz spółdzielczy lewicowy, miał habilitację. Ale jednocześnie, chyba w [19]46 roku został ambasadorem w Moskwie i zrobili go dziekanem. Zasługi profesora...