Żydzi potrafili robić pieniądze z niczego - Dariusz Machnicki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Dzielnice gdzie mieszkali Żydzi usiane wręcz były sklepami, sklepikami, straganami. Oni mają wielki talent do handlu i do rzemiosła. Byli dość natarczywi, nieraz wręcz ciągnęli klienta za rękaw do sklepu. Podobnie postępują Arabowie, o czym przekonałem się na wycieczkach. Żydzi byli przebiegli – w niedziele nie można było mieć otwartego sklepu, to był dzień wolny od pracy, od handlu, Żydzi tego nie uznawali, bo oni świętowali w sobotę- szabes. Sklepy żydowskie teoretycznie zamknięte w niedzielę, miały uchylone wejściowe drzwi. Zasunięte były żaluzje, okna pozasłaniane, ale Polacy którzy chcieli kupić coś u Żyda wiedzieli, że drzwi są tylko przymknięte. Przymykali je przed policjantem, który mógłby ewentualnie zrobić Żydowi jakąś aferę czy ukarać go mandatem. Oni mieli taki żydowski pomysł na...