Pamiętam klimat Lublina z przed wojny - Dariusz Machnicki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Urodziłem się przed wojną i pamiętam kilka takich charakterystycznych budowli, które już nie istnieją. Na obecnym Placu Wolności, prawie na środku ulicy była olbrzymia wieża ciśnień, wysokości trzech, czterech pięter. Na ówczesne czasy to był bardzo duży budynek. Wieża stała tam bardzo długo, została zburzona dopiero kilka lat po wojnie. Pamiętam również zabudowę dzielnicy pod Zamkiem. Tradycyjnie była ona zamieszkiwana przez Żydów. To była dzielnica żydowska, tam Polacy stanowili mniejszość. Przypominam sobie coś co mnie interesowało szczególnie jako małego chłopca – popołudniami i wieczorami po ulicach w okolicy Starego Miasta, pod Zamkiem, chodziły Żydówki z wielkimi koszami. Kosze były nakryte płótnem żeby nie stygły bajgle - takie obwarzanki żydowskie, które były szalenie smaczne i większość...