Getto. Początek zagłady Żydów - Dariusz Machnicki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W dzielnicy na około Zamku podczas okupacji Niemcy utworzyli getto. To był ściśle zamknięty obszar, w którym mieszkali Żydzi. Na około getta stały posterunki niemieckie albo policyjne, bo w tym czasie istniała również polska policja, która współdziałała z Niemcami. Z getta Żydzi mogli wyjść tylko pod eskortą i pójść w miejsca pracy, które im wyznaczyli Niemcy. Po utworzeniu Majdanka, kiedy większość Żydów z getta przesiedlono do obozów, Niemcy zrównali go z ziemią, spalili. Dokoła Zamku były tylko rumowiska, to był koszmarny widok, do którego po jakimś czasie jednak przyzwyczailiśmy się. Niemcy usiłowali zrównać z ziemią większość budynków zamieszkałych przez Żydów. Oni czuli jakiś fizyczny wstręt do Żydów, to było coś potwornego dla normalnego człowieka. W czasie kiedy chodziłem...