Studiowałem prawo, ale to nie był kierunek dla mnie - Dariusz Machnicki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Po ukończeniu szkoły wieczorowej zdałem egzaminy na prawo na UMCS. Mam zdolności lingwistyczne i chciałem uczyć się francuskiego, ale niestety uległem sugestiom otoczenia, rodziny i wybrałem to durne prawo, czego po dziś dzień żałuje. Część rodziny pracowała w sądzie i oni mnie przekonali. Uważam, że prawo to trochę kierunek dla półgłówków, tam nie można być kreatywnym, nie ma się jak wykazać, podyskutować, tylko wszystko na pamięć z książek. Ćwiczenia to nalewanie z pustego w próżnie, puste gadanie. Jednak mimo wszystko jakoś przecierpiałem te lata nauki. Moje studiowanie i egzaminy to był dla mnie rodzaj zawodów między studentem a wykładowcą. Często szedłem na egzaminy słabo przygotowany, często miałem przerobioną tylko połowę materiału. Zdawałem jednak egzaminy na których...