Już we wczesnej Solidarności były wtyczki UB - Dariusz Machnicki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W okresie wczesnej Solidarności ludzie byli u szczytu szczęścia. Komuna, która istniała u nas tyle lat, była już tak mocno ugruntowana w głowach przeciętnego człowieka, że trudno było sobie wyobrazić jakieś zmiany. Propaganda ze strony Związku Radzieckiego i ze strony władz była bardzo silna, myśleliśmy, że jest to nie do pokonania. Polska jedna z pierwszych realnie i z wielkim sukcesem zbuntowała się przeciwko władzy, to było wręcz nie do uwierzenia szczególnie dla młodych ludzi, bo starzy ludzie, którzy pamiętali czasy przedwojenne, mieli jeszcze w głowie obraz, że może być inaczej, ale jeżeli ktoś urodził się w latach czterdziestych i całe życie żył w ustroju komunistycznym, to dla niego było prawie niemożliwe wyobrażenie sobie, że może być inaczej. My starsi byliśmy wręcz zaszokowani tym co się stało, czuliśmy,...