W gimnazjum stworzyłem grupę harcerzy krótkofalarzy - Czesław Linkowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Byłem harcerzem od dawna, w Hrubieszowie byłem harcerzem. Z Hrubieszowa wysłali mnie na obóz krótkofalarski i ja byłem specem od krótkofalówek. Także jak już przeniosłem się z Hrubieszowa do Lublina, to już tutaj w gimnazjum Zamojskiego stworzyłem drużynę krótkofalarzy. Obsługiwaliśmy krótkofalówki i aparaty, przede wszystkim odbiorcze, bo nadawcze były drogie bardzo, i słuchaliśmy krótkofalowych komunikatów. To była bardzo dobra zabawa w tamtych czasach. Ja miałem swój numer nasłuchowy i nauczyłem się kodu amatorskiego, i oczywiście alfabetu Morse'a, także na aparacie, na zwyczajnym aparacie radiowym, na krótkich falach nasłuchiwałem i łapałem. Ten świat amatorstwa krótkofalowego, to była jedna rodzina. Wszyscy mieli swoje godło, wszyscy mieli wspólny język - ten kod i...