Powstanie Lotnego Oddziału Nerwy - Czesław Linkowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Oddział Nerwy można nazwać oddziałem dzieci Lublina. Dlaczego? Dlatego, że sam Nerwa był absolwentem gimnazjum Staszica, później pracował w zarządzie miejskim w Lublinie i był jednocześnie studentem KUL-u. Także w [19]39 został powołany już do wojska, bo już jako ten podchorąży zawodowy, to już dostał wtedy stopień podporucznika i został wezwany. Skąd się wziął pseudonim Nerwa? Pseudonim Nerwa wziął się nie od nerwów, tylko od cesarza rzymskiego - cesarz rzymski Nerwa. A ponieważ nasz Nerwa był studentem prawa i uczył się prawa rzymskiego, to się zafascynował tym cesarzem Nerwą i stąd powstał ten pseudonim jego - Nerwa. On przez cały [19]42 i [19]43 rok był oficerem do zadań specjalnych przy Komendzie Okręgu, i miał tam taki maleńki zespół ludzi, którzy te zadania specjalne wykonywali....