Sytuacja na uczelni w okresie PRL-u - Czesław Tarkowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Myśmy sobie Polski nie wybierali, Polskę nam wybrali, ale ja pamiętam, że moi profesorowie dla Polski peerelowskiej robili wszystko, żeby ta Polska się rozwijała, kształcili nas. Przecież na moim roku 90 % to byli ludzie ze wsi. Wcale ich nie interesowało czy jesteś lewicowy, prawicowy. Uczyli nas. Jeden profesor, drugi profesor, wiedzieli że jestem partyjny, ale wcale ich to nie interesowało. Interesowało ich to, co ja robię. Oni mi bardzo dużo w życiu pomogli, a później jak już wywindowałem się, to jeśli miałem kłopoty, to miałem kłopoty od partyjnych, bo oni nie mogli znieść jak to się stało, że my nie, tylko ty zostałeś dziekanem, wybrała cię Solidarność, zostałeś wybrany rektorem, jak to się stało? Nie mogli tego znieść. Zaczęli mnie atakować. Jak zostałem rektorem, wezwał mnie sekretarz partii i mówił...