Stan wojenny i sytuacja międzynarodowa - Czesław Tarkowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Stan wojenny nie był pomysłem Jaruzelskiego. Dzisiaj Rosjanie mówią, że byli daleko, nie chcieli. Oni mieli olbrzymia armię, która stała pod naszą wschodnią granicą. Mieli żołnierzy na zachodzie Polski i armię w NRD. Co myśmy znaczyli dla Rosjan? Nie znaczyliśmy nic. Jaruzelski wiedział o tym. Oczywiście każdy ma inne spojrzenie, ale [stan wojenny] uratował nas od wojny domowej. Sytuacja była tak napięta, że wybuch wywołać w Polsce było bardzo łatwo. A my byśmy się wyrżnęli. Mówi się, że Rosjanie by nie weszli – a co oni zrobili na Węgrzech? Cały Budapeszt był zniszczony. Ile tam ludzi zginęło, co oni zrobili w Czechosłowacji. Przecież oni zabrali rząd, zabrali prezydenta, wywieźli do Moskwy. Dubceka zbili. Dubcek miał ręce poprzetrącane. Tak mi opowiadali, bo przyjechał do mnie profesor, który...