Jak powstała Kołysanka Leśna „Dziś do ciebie przyjść nie mogę” - Czesław Linkowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Niedawno u mnie byli panowie z Japonii, bo jakaś nasza polska pieśniarka była na występach śpiewaczych w Japonii. Między innymi śpiewała Kołysankę Leśną "Dziś do ciebie przyjść nie mogę". Tak się zafascynowali tą piosenką, że koniecznie źródła - skąd się ta piosnka wzięła. Jak zaczęli sondować, okazało się , że wzięła się właśnie z Oddziału Nerwy. To jest piosenka dzięki której on powstał - ten oddział. A ponieważ Japończycy to są bardzo skrupulatni, więc wywąchali kto to jeszcze w Lublinie jest, czy w ogóle w Polsce jest ktoś z Oddziału Nerwy. Okazało się, że jest chyba nas trzech, czy czterech jeszcze - reszta wszystko już nie żyje. I to było chyba półtora miesiąca temu, zadzwonili do mnie koledzy z Warszawy: "Słuchaj, do Ciebie wybiera się dwóch panów. Jeden będzie z ambasady japońskiej, a drugi będzie z...