Rok 1968 - Czesław Tarkowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[19]68 to był rok brzydki, dlatego że był związany z wojną w Czechosłowacji. Przecież wiadomo, że wtedy Rosjanie napadli na Czechosłowację. [W Polsce] była nagonka antysemicka. Pamiętam jak występował na takim spotkaniu Gomułka i krzyczał, że możecie sobie jechać, wyjechać jak chcecie. Uczestnicy tego plenum bili brawo. Myśmy pamiętali te straszne rzeczy [holocaust], a jednocześnie był antysemityzm ze strony władz. Podobno wyjechało wtedy nawet 200 tysięcy ludzi wykształconych, którzy mieli tylko pochodzenie żydowskie. Na wyciecze w Izraelu spotkałem panią przewodniczkę, była z Polski, mówiła że była gdzieś w nowosądeckim i z matką wyjechała do Izraela nie znając języka. Była katoliczką, chodziła do szkoły, była już w szkole licealnej. Mówiła, że to dla niej tragedia....