Profesorowie Państwowego Instytutu Naukowego GospodarstwaWiejskiego w Puławach przyszli na UMCS - Czesław Tarkowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Bardzo ważny był Państwowy Instytut Naukowy Gospodarstwa Wiejskiego w Puławach. Tam byli profesorowie. Ten instytut Niemcy zachowali dlatego, że im chodziło o to, żeby w Polsce rozwijać rolnictwo. Profesora Kaznowskiego, który był dyrektorem aresztowali, pobili go, ale jednocześnie któryś z profesorów ujął się za profesorem Kaznowskim i go wypuścili, jednak był człowiekiem schorowanym. Miało to oczywiście wpływ na jego zdrowie, psychikę. Takie to były czasy. Ci profesorowie puławscy wszyscy przyszli do UMCS i stworzyli Wydział Rolny i Wydział Weterynaryjny. Później powstał Instytut Weterynarii, który zresztą trwa dotychczas. Także powstały dwa wydziały związane z rolnictwem: rolny i weterynaryjny. Powołali też Wydział Medyczny, czy raczej Lekarski - tak się chyba nazywał, bo jednak lekarzy...