Powstanie Zalewu Zemborzyckiego - Czesław Tarkowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Zalew [Zemborzycki] tworzył człowiek, który mieszkał tutaj w tym pokoju, w którym ja teraz mieszkam. Nazywał się magister Bryński. On pisał, chodził za tym i rzeczywiście, to był taki człowiek, który nie popuścił. Jak sobie tą idee założył, że trzeba tam zrobić zalew, to chodził i pisał [do skutku], mimo, że miał wielu przeciwników, nawet profesora u którego pracował. Ale mamy piękny zalew dzięki temu. Oczywiście sam pan Bryński nie mógłby tego zrobić, on tylko stworzył idee i dużo wokół tego zdziałał. Gdy przewodniczącym Wojewódzkiej Rady Narodowej został nasz absolwent inżynier Wójcik, wtedy podjął decyzję, żeby [zalew] wybudować. Nawet braliśmy w tym udział z żoną. Często wyjeżdżaliśmy też do Zemborzyc, chodziliśmy na spacery, opowiadałem żonie o profesorze Waśniewskim,...