Solidarności - dlaczego to się udało? - Barbara Bogdańska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Solidarności - dlaczego to się udało? Wiadomo, że zaczęło się od Okrągłego Stołu. Partia była w tak trudnej sytuacji ekonomicznej, że musiała oddać władzę. Wielką rolę odegrała tutaj inteligencja, Komitet Obrony Robotników - KOR, gdzie ich koncepcja; właściwie była to koncepcja Geremka i Mazowieckiego, żeby nie wychodzić na ulice, bo wszystkie poprzednie klęski - [19]70 rok, [19]76., to było tłamszenie wystąpień robotniczych na ulicy, gdzie ginęli ludzie. Więc powstała idea inteligentów, ale wykonana rękami robotników, to zapewniło zwycięstwo. Odbywało się to w zakładzie pracy, gdzie byli oczywiście prowokatorzy, były wtyczki najrozmaitsze, ale robotnicy nawzajem bardzo się pilnowali. Nasz przewodniczący ze Świdnika opowiadał nam, jak to się wszystko odbywało, oni się tam świetnie znali wszyscy, Świdnik stanowił...