Przeprowadzka ze wsi do miasta to była awans - Barbara Bogdańska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Z początku była olbrzymia trudność ze zdobyciem mieszkania. Powstała chyba w latach 60., jako pierwsza w ogóle w Polsce - Lubelska Spółdzielnia Mieszkaniowa, LSM. [Zarządzał tym] pan, którego pamiętam z dzieciństwa, bo przyjaźnił się ze znajomymi rodziców - pan Stanisław Kukuryka. Później był ministrem rolnictwa, ale to on założył LSM, a zaczęło się to od osiedla Mickiewicza. Oczywiście mieszkanie w spółdzielni mieszkaniowej trzeba było kupić, natomiast na mieszkanie komunalne czekało się dość długo. Pamiętam też jak powstawała jedna z pierwszych fabryk przemysłu ciężkiego - to było FSC, jednocześnie były budowane Tatary. Był taki okres, że FSC w trakcie budowy i po uruchomieniu zatrudniało ponad 20 tysięcy ludzi. A skąd się ci ludzie wzięli? To jeszcze jedno zjawisko wczesnego PRL-u -...