Powstawanie osiedli - Barbara Bogdańska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pamiętam jak chodziło się na spacery, tu gdzie obecnie jest LSM, osiedle Słowackiego, Prusa - tam były cegielnie. W ogóle LSM zbudowany jest na glinie. Czechowa oczywiście nie było. Były Górki Czechowskie, chodziło się tam na sanki. Jak byłam na studiach mieliśmy studium wojskowe, tutaj gdzie Centrum Kultury w tych pozakonnych pomieszczeniach. Dziewczynki też musiały mieć zajęcia, i potem na poligon. Do strzelania szło się przez całe miasto, trzeba było wyjść na Krakowskie Przedmieście i szło się 3-go Maja albo jeszcze chyba przez Długosza, już nie pamiętam dokładnie, w każdym bądź razie trzeba było przejść przez Czechówkę. I cała grupa takich łobuziaków śródmiejskich biegła za tym czwórkami i krzyczały: "Dziurawe wojsko, dziurawe wojsko". Na poligonie oczywiście strzelałyśmy z...