Łazienkę zrobiłem sam - Józef Sadurski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Budując mieszkania chciało się pozyskiwać opinie robotników. Powiedzmy sobie takim górnikom budowano ładniejsze mieszkanie, z lepszym wyposażeniem, innym mniejsze, a jeszcze innym może jeszcze gorsze. Sprawa wyposażenia już wtedy była różna. W osiemdziesięciu procentach do łazienki wstawiono wannę i to połączenie wanny z miską klozetową, to do dziś dnia u wielu funkcjonuje. Dla mnie nie było [to] przyjemnym rozwiązaniem, tutaj też jest tak, ale to już co innego, ale za to tu jest potężna łazienka, duża i tak dalej. Kafelki były marzeniem. Trzeba było mieć nie wiem jakie chody, żeby te kafelki dostać i coś sobie urządzić. Jak ja teraz patrzę na kafelki ludzi, którym się udało wtedy zrobić i na moje, które ja sobie zrobiłem później na Paganiniego, to [nie ma porównania]. Dla przykładu powiem, że ja jeszcze tam w...