Byłam członkiem założycielem LSM-u - Izabela Błaut - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Byłam członkiem założycielem LSMu Nie bywałam w tych maleńkich mieszkankach z ciemnymi kuchniami. Takie mieszkanko miała moja przyjaciółka w Kołobrzegu, gdzie kuchnia była oświetlona takim oknem wysoko umieszczonym poprzez pokój, też nieduży, i to było rzeczywiście maleńkie mieszkanko, ale bardzo sympatyczne, to była wielka przyjaźń moja. Byłam członkiem założycielem LSM-u. To znaczy, chyba jestem, ponieważ wpłaciłam tam jakąś kwotę, i to zostało. Ta spółdzielnia została założona przez naszego kolegę ze studiów Stanisława Kukurykę. On pochodził z Zemborzyc. Ja pamiętam, że nawet kiedyś byłam z koleżanką, bo jego narzeczoną była nasza koleżanka - Kazia Zmańska, a ja miałam taką bliską przyjaciółkę Zosię Machulewską,...