Ojciec siedział i zginął na Zamku - Halina Sadkowska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ojciec został zatrzymany 30 czerwca, byli wtedy aresztowani wszyscy właściwie tacy... na odpowiedzialnych stanowiskach w różnych drukarniach. No i właśnie ojciec był osadzony na Zamku Lubelskim, na baszcie. Niestety 22 lipca, gdy zbliżał się front, Niemcy już uciekali, i została ta masakra dokonana, zbrodnia na Zamku Lubelskim, gdzie mój ojciec zginął. Jeszcze mam na to dokumenty. Mam wrażenie, że za działalność [uwięzili ojca], może konspiracyjną, nie wiem, byłyśmy małe. W każdym razie, że to drukarstwo, może jakieś ulotki się pokazywały, nie wiem, jak to tam było. Uczyłyśmy się, nikt się tak polityką nie zajmował. W ogóle ojciec nam nie pozwolił do żadnej konspiracji należeć, ale brat należał potem do Batalionów Chłopskich.Później był ten wielki pogrzeb, to już tylko takie prochy, resztki tych zwłok....