Wspomnienie o Wandzie Taczanowskiej - Dobrosław Bagiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pani Wanda Taczanowska była nauczycielką historii sztuki – to się nazywało: wiedza o sztuce. Pani Taczanowska – zwana przez wszystkich powszechnie „Wandzia”, miała taką białą główkę, idealnie białą jak papier, to znaczy taką siwiznę koloru białego papieru. Pani Taczanowska odegrała niebywałą rolę w mojej edukacji – nie tylko w mojej, a którą to rolę zacząłem sobie uświadamiać dopiero na studiach, a w pełni sobie uświadomiłem dopiero po studiach, jak zacząłem pracować na uczelni wyższej. Pojąłem [wtedy], jaki myśmy odebrali, chcąc nie chcąc, podkreślam – chcąc i nie chcąc, poziom edukacji w zakresie wiedzy o sztucę. Ja powiem tylko tyle: wszyscy ludzie, którzy zdawali na Akademię Sztuk Pięknych – nawet ci, którzy uchodzili za...