Teatry studenckie w Bramie Grodzkiej - Krystyna Chruszczewska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Kiedy teatry alternatywne: Scena 6, Grupa Chwilowa i Provisorium, zostały wyrzucone z Chatki Żaka, wtedy Edward Balawejder, dyrektor Wydziału Kultury, postać związana z reżimem – mówiąc w cudzysłowie, pod względem urzędu, miał odwagę te wszystkie teatry przyjąć pod [swoje] skrzydła. Zresztą on był w zarządzie naszego Towarzystwa [Kultury Teatralnej] i ustaliliśmy wspólnie, że te teatry będą jak gdyby filią – oczywiście formalnie, Towarzystwa Kultury Teatralnej. I wtedy Henia Kowalczyka i [Krzysztofa] Borowca zaanektowaliśmy do Zarządu, grzecznie przychodzili na zebrania. Prowadzili swoją działalność, choć jak było trzeba, to nam pomagali. TKT [pomagało im] tak od strony formalnej, urzędowej – korzystali z telefonu, korespondencję się wspomagało. Wiem, że Edward Balawejder przekazał...