Problemy Stowarzyszenia Teatralnego „Gardzienice” - Edward Balawejder - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Lublinie, Związek Młodzieży Wiejskiej, ZMW, Włodzimierz Staniewski, Stowarzyszenie Teatralne Gardzienice, Lublin, PRL Problemy Stowarzyszenia Teatralnego Gardzienice Z przykrością powiem, że bardzo różnie mówiono [o Stowarzyszeniu „Gardzienice”]. Myślę, że właściwie nie rozumiano idei tego ruchu – tu myślę o decydentach. Ludzie [byli] przyzwyczajeni do normalnego teatru – muzycznego, dramatycznego, a tu nagle jakiś teatr, [w którym] nie wiadomo o co chodzi i jakim celom służy. W każdym razie cały ten ruch i cała tego typu działalność proponowana przez Włodka Staniewskiego, niekoniecznie była akceptowana. Najlepszym przykładem tego jest fakt, że przez...