Praca w Urzędzie Wojewódzkim i dalsza działalność Stowarzyszenia Teatralnego „Gardzienice” - Edward Balawejder - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Przestałem być sekretarzem zarządu wojewódzkiego TWP [Towarzystwo Wiedzy Powszechnej]. Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu, w 1982 roku zostałem zupełnie n iespodziewanie dyrektorem Wydzia łu Kul tury i Sztuk i w Urzędzie Wojewódzkim.Zostałem [tym] dyrektorem w czasach straszliwych. Do tej pory jak wspominam [dzień] 1 lutego 1982 roku, gdy przyszedłem do Urzędu Wojewódzkiego, to byłem przerażony. Stan wojenny, [a ja] człowiek z poza kręgu władzy wyniesiony [na stanowisko] przez środowiska kultury i oświaty – bo tylko tym ludziom zawdzięczam to, że zostałem dyrektorem Wydziału Kultury. Nikt nie przypuszczał, że niepartyjny człowiek zostanie dyrektorem Wydziału Kultury, a tym bardziej ludowiec, bo ludowców nie awansowało się na wyższe stanowiska.Zostałem dyrektorem...