Powstanie Stowarzyszenia Teatralnego „Gardzienice” - Edward Balawejder - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Staniewski, Stowarzyszenie Teatralne „Gardzienice”, Barbara Koterwas, Lublin, PRL Powstanie Stowarzyszenia Teatralnego Gardzienice Miejsce mieliśmy w Towarzystwie Wiedzy Powszechnej – nikt nas nie krępował, mogliśmy się spotykać. Włodek przyjeżdżał ze swoimi współpracownikami, spotykaliśmy się tam, odbywaliśmy posiedzenia, wspólnie staraliśmy się usankcjonować tę aktywność. No i udało się utworzyć Stowarzyszenie Teatralne Gardzienice.To mógł być 1978 rok, kiedy ja wkroczyłem w tę działalność. Ja zostałem prezesem tego Stowarzyszenia, Włodek był wiceprezesem. Chodziło o to, żeby to była osoba – przepraszam za to, co powiem – mająca jakiś autorytet w środowisku,...