Teatr Akademicki KUL na początku lat 70. XX wieku – Mieczysław „Metys” Abramowicz – fragment relacji świadka historii [TEKST]
Bardzo dużo działo się też w samym teatrze tutaj na KUL-u. Scena Plastyczna od końca lat 60., a tak na poważnie od początku lat 70., stała się wtedy teatrem samodzielnym. Leszek Mądzik zaczynał pracę jako scenograf w teatrze akademickim, zresztą w spektaklu Joachima Lodka, a potem zaczęła się krystalizować ta jego idea teatru plastycznego, co było na obszarze polskiego teatru objawieniem zupełnym. Leszek Mądzik i jego Scena Plastyczna byli czymś zupełnie nowym. Oczywiście, wcześniej były różne próby, takie jak na przykład w Gdańsku ten Teatr Ą Wieczorkiewicza. Po tym gdyśmy stworzyli nową formułę Grupy „Ubodzy”, również i ten nasz mały teatrzyk jakoś był kilkakrotnie gdzieś zauważony,chociażby tutaj na Wiośnie Lubelskiej czy na Festiwalu Teatru Otwartego we Wrocławiu, w...