Zabraliśmy Niemcowi karabin – okres konspiracji - Józef Sadurski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Sporo nas było w konspiracji. Na spotkaniach śpiewaliśmy piosenki partyzanckie, między innymi Legiony. Od czasu do czasu przychodzili Niemcy nas ostrzegać, że możemy mieć kłopoty, byli to volksdeutsche, więc dobrze mówili po polsku. Pewnego dnia tak właśnie głośno śpiewaliśmy, ja miałem tak zwaną wartę na klatce schodowej. To była zima, Boże Narodzenie. Zobaczyłem, że idzie, wpadłem i mówię „Słuchajcie, Niemiec do nas idzie”. A był z nami taki kolega S. i on powiedział „Józek, idź ja go załatwię”. Na początku myślałem, że on żartował, a on wyszedł i skoczył jak małpa na tego Niemca, ten Niemiec się przewrócił, kolega S. zabrał mu karabin. Przychodzi i mówi „Chłopaki, mamy karabin”. Myśleliśmy, że zwariował, obawialiśmy się najgorszego, ale reakcja tego Niemca była taka, że przyszedł i poprosił nas, żebyśmy...