Baliśmy się, że pójdziemy na Majdanek - Józef Sadurski - fragment relacja świadka historii [TEKST]
Łapanki były robione systematycznie podczas okupacji, były zarówno na ulicach w mieście, jak i później były także robione w ten sposób, że esesmani okrążali jakąś dzielnicę. Kiedyś nad ranem stali nad Czerniejówką, przy wodzie, to obecnie jest Kunickiego i dalej chyba Nadrzeczna, była duża mgła. Ktoś krzyknął „Ubierać się! Niemcy”, a hasło Niemcy to na każdego jak grom padało.Poubieraliśmy się i rzeczywiście słychać było szwargot Niemców na drodze, ale nie było nic widać przez tę mgłę. Późniejzorientowaliśmy się, że oni nadchodzą i nie wiedzieliśmy, czy nas z domu wyciągną i pójdziemy na Majdanek, czy co. Mamę zamknąłem do piwnicy na zewnątrz, to był taki dół, bo oczywiście ta lepianka nie była podpiwniczona, siostrze kazałem usiąść przy stole, a ja wziąłem siekierę i postanowiłem, że jak on wejdzie, to...