Historia wujka - Krystyna Bogusz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
A wujek mój – mojej mamy brat – on uciekł z Junaków i złapali go i na Zamku był i akurat okna z [ulicy] Szerokiej wychodziły na Zamek. I kiedyś wyglądali oknem, akurat wujka przywieźli ze sprawy, wujek też spojrzał w okno, pokazywał, że dostał karę śmierci. Babcia się zastanawiała, czy on mówi, że zwariował, ale później dowiedziała się i pisała babcia, żeby go ułaskawili. Wywieźli [go] do Oświęcimia, ale wrócił wujek później. Na Zamku dostał niby ułaskawienie kary śmierci, ale tam jakiś Niemiec mówił, że go wujek dusił czy coś takiego i wtedy właśnie go wywieźli do Oświęcimia. I stamtąd miał też różne wspomnienia. Opowiadał, jak [było] Boże Narodzenie i wracali z pracy, to choinka [stała] taka piękna, jak wracali to orkiestra grała, a pod choinką trupy leżeli. Mówił, że [między innymi] jego kolega, który obok na...