Przez Kalinowszczyznę przechodziły transporty Żydów - Krystyna Bogusz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wiosną 1942 roku Niemcy gonili Żydów przez Kalinowszczyznę, to było tak przed wieczorem. Szedł ich cały sznur, mieli ze sobą tobołki, jak gdzieś tylko jeden upuścił tobołek, to zaraz ktoś podbiegał i zabierał. Jeden Polak podbiegł chciał zabrać tobołek, to Niemiec go zagonił i poszedł razem z tymi Żydami. Wydaje mi się, że ci Żydzi mogli wtedy próbować uciekać, byli słabo pilnowani, mój tata też dziwił się, że nie uciekali. Raz widziałyśmy z koleżanką jak Niemcy wiozą na ciężarówce dzieci, chciałyśmy dokładnie zobaczyć co tam jeszcze jest na tym samochodzie i podeszłyśmy bliżej. Koleżanka się wspięła i zobaczyła, że na ciężarówce leżą dzieci, a Niemcy stoją na nich. Jak nas zobaczyli ci Niemcy to zaczęli krzyczeć, my uciekłyśmy, chcieli nawet do nas strzelać. Pamiętam też jak naszych Żydów z...