Zjazdy rodziny Bartmińskich - Jerzy Bartmiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mój najstarszy syn w którymś momencie postanowił zrobić album rodzinny, odtworzyć drzewo genealogiczne rodzinne. Wymyślił sobie z jakimś spotkanym imiennikiem z Poznania, że zorganizują zjazd rodziny Bartmińskich. Odtworzył historię rodziny, zrobił album rodzinny i zjazd, jeden, drugi, trzeci. Osiem lat temu odbył się pierwszy zjazd rodziny Bartmińskich, gdzieś tam pod Poznaniem. Ja tam byłem wtedy, a tydzień temu skończył się trzeci zjazd rodziny Bartmińskich i to jest taka inicjatywa, która się rozwija. Rodzina liczy około dwustu osób. Nie jest duża rodzina, to nazwisko jest dosyć rzadkie. Teraz okazuje się, że jest pewne zainteresowanie wzajemne w rodzinie, ponieważ odkrywamy talenty. I gwiazdą w rodzinie jest mój brat Stanisław, który był prototypem proboszcza Wojtowicza z...