Wybory w 1989 roku skończyły pewien etap - Jerzy Bartmiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mam już prawie 74 lata i to co się działo [w 1989 roku], działo się dość dawno. Byłem wtedy dużo młodszy i przeżywałem to w sposób inny niż teraz to widzę, więc to jest rekonstrukcja zawsze przez te granice czasu zniekształcona, trochę inna. Oczywiście niczego z tego, co się wtedy działo nie żałuję, chociaż walka nasza o pewną swobodę obywatelską, o wolność narodową i wewnętrzną, środowiskową nie zaowocowała samymi sukcesami i można mieć poczucie niespełnienia. Ja nie mam takiego poczucia, mam poczucie spełnienia w tym sensie, że nie spodziewałem się cudów, a osiągnęło się mimo wszystko sporo. Jeśli mam jakieś negatywne uczucia, to pewne rozczarowanie środowiskiem, które było bardzo zjednoczone, bardzo zgodne w tym, że chcemy coś sensownego, wartościowego osiągnąć, a po pewnym...