W okresie IV RP zacząłem czuć się w Polsce źle - Jerzy Bartmiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jeżeli raz miałem ochotę wyjechać z Polski, to wtedy rządził PIS i czułem, że dokoła wszyscy są podejrzani i zacząłem się zastanawiać czy ja też nie popełniłem jakichś takich kroków, czegoś co by spowodowało, że mnie oskarżą o naruszenie pewnych zasad, pryncypiów czy czegoś takiego. Tylko wtedy zacząłem się w Polsce czuć źle, w tym okresie IV RP. [Przed 1989] wiedziałem kto jest wrogiem, wiedziałem kto nas gnębi, wiedziałem za co mogę zostać pociągnięty. Natomiast w okresie, kiedy rządził pan Kamiński z Ziobro i z panem Jarosławem, to już widziałem, że się kreuje pewne sytuacje, i że jakby stwarza takie pułapki, które pozwalają zlikwidować człowieka niewygodnego. A może ja komuś jestem niewygodny i będę zniszczony jako człowiek. I tego się zacząłem bać. Teraz się nie boję. To dla mnie jest jedno z takich...