Studenci byli aktywni, chcieli zmian - Jerzy Bartmiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Studenci byli wtedy aktywni, chcieli zmian i włączali się w te zmiany. Mam dwie osoby takie świetlane, które poznałem wtedy jako studentów. Jeden był tutaj na polonistyce, taki dynamiczny człowiek, który zorganizował zebranie z pracownikami, przyprowadził studentów i domagał się zmiany metod działania na uniwersytecie, i wysłuchiwania życzeń studentów. Siedziałem akurat pod ścianą w ostatniej ławce, a studenci postulaty zgłaszali i do nas się zwracali właśnie z tymi żądaniami. Siedziałem obok pani profesor Haliny Wiśniewskiej. Jest to wielce znaczące nazwisko, ponieważ pani profesor Wiśniewska należała do takiej twardej dosyć opcji w partii ówczesnej. Miała oparcie w mężu, który był wojskowym i miała mocne w tamtym systemie zakorzenienie. Ta pani siedziała ze mną i słuchała tego ze...