Reforma Balcerowicza uratowała moją rodzinę - Jerzy Bartmiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To, że Balcerowiczowi się udało, to nawet powiedziałem parę razy głośno także i na spotkaniu z Balcerowiczem kiedyś w Przemyślu, że ja jestem wdzięczny Balcerowiczowi za to radykalne cięcie, które przeprowadził. To tutaj powiem coś takiego, co osobiście bardzo mnie dotknęło - otóż, pracując jako profesor uniwersytetu już długie lata zarabiałem ile zarabiałem, teraz też nie zarabiam zbyt dużo, ale wtedy zarabiałem kwotę, która była śmieszna w przeliczeniu na dolary. I moje dzieci które już zyskały samodzielność planowały ucieczkę za granicę zwyczajnie. Powiedziały, że w takich warunkach w jakich tu się żyje, to jest niesłychanie ciężko i kiedy się tylko otworzyła możliwość, to myślały żeby prysnąć stąd i gdzieś zarobić uczciwie pieniądze. A to do Szwecji nawet przy kopaniu torfu...