Kandydaci Komitetu Obywatelskiego - Jerzy Bartmiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mam jeszcze zapiski smętnego dnia 26 kwietnia w [19]89 roku. Komitet Obywatelski zebrał się wtedy i były informacje o powstaniu organizacji w dwustu miejscowościach, o inicjatywach wyborczych. Stanął tam wtedy problem, który był dla mnie był dosyć ważny, ale który nie został moim zdaniem dosyć dobrze rozwiązany. Mianowicie czy przed wyborami do parlamentu przeprowadzić prawybory? Kto ma prawo typować kandydatów? To jest ten nieśmiertelny problem przy każdych wyborach, partię teraz to robią według swoich kluczy. Wiadomo ile jest teraz zabiegów takich różnych pozakulisowych, wtedy też ten problem stanął i pamiętam zebranie, które się odbyło tutaj w sali katechetycznej Parafii świętego Józefa na LSM-ie, gdzie się toczył spór o to, kogo wziąć z Puław na przykład, kogo wziąć ze środowiska robotniczego z...