Aktywność solidarnościowego środowiska uniwersyteckiego przed Okrągłym Stołem - Jerzy Bartmiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jakościowa zmiana [nastąpiła] wtedy, kiedy powstał rząd Tadeusza Mazowieckiego, to był etap bardzo znaczący. Jeśli miałbym powiedzieć coś na ten temat od siebie, to muszę to podzielić na dwa etapy, na dwa okresy. Tuż przed wyborami, najpierw przed Okrągłym Stołem i przed wyborami 4 czerwca, i potem ten okres, kiedy tworzone były struktury nowej władzy. Ja byłem wyłączony, ponieważ zachorowałem. Dostałem taki prezent na imieniny swoje 23 kwietnia w roku [19]89, czułem się nie za dobrze. Diagnozowano - a to angina, a to jakaś tak zwana psia choroba, skąd się wzięły obrzęki, a potem się okazało, że mam nowotwór i dostałem w dniu moich imienin informację, że muszę natychmiast do szpitala się zgłosić i będę poddany leczeniu – chemia, radioterapia i być może operacja. Zostałem po prostu przez...