Przedwojenna Kalinowszczyzna i jej mieszkańcy - Zdzisław Suwałowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Kiedyś, mieszkał tu pan Majewski, nie pamiętam imienia, ale pospolicie na Kalinowszczyźnie było wiadomo, że tu mieszka pan profesor Majewski. A jakim on był profesorem, trudno mi coś powiedzieć. Żeby wiedzieć jacy ludzie tu mieszkają, ale to nie bardzo [było widać] wtedy, no bo można [było] się nadziać. A szczególnie tu na Kalinie, o tak jak tutaj stoimy, jak ten trawnik [był dom]. Dzisiaj nazwać to domem, to by się ktoś naśmiał. Bo tutaj było metr niżej. Były to jakby baraki, jak coś takiego i w takich dziuplach mieszkali ludzie.Tam na górce mieszkał Orłowski Franciszek. Kim on był nie wiem. Jego córka z moją żoną pracowały na poczcie. Żona mówiła, że pracowała z nią z Białkowskiej Góry Orłowszczanka. Tam dalej, jak dojdziemy będzie drugi Orłowski, żeby nie pomylić, ale kim on był to trudno mi powiedzieć. Ja nie...