Bóżnica i interesy z żydowskimi więźniami - Zdzisław Suwałowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Tu była kopalnia, Żydzi z Majdanka byli przyprowadzani tutaj. Sześćdziesięciu Żydów przyprowadzono. A tu stała bóżnica. Na tym wzgórku. Byłem w tej bożnicy, gdy przyszli Niemcy. I to Niemcy zaczęli ją rozbijać, a Ziembowa napisała w swojej książce, że Polacy zniszczyli tą bożnicę. Polacy dokończyli jej rozbiórki. Niemcy w trzydziestym dziewiątym roku stali na Słomianym Rynku. Tu wtedy była targowica. [Przyjechali] samochodami, powychodzili w mundurach, wyglądali tak jak nasi lotnicy. [Weszli] prosto do bóżnicy. A oni strzelali do [ tego, co było w Bożnicy]. Oni [Żydzi] mieli w Bożnicy obrazy, było dużo rzeźbionych mebli. To Ci Niemcy sobie tam strzelali do tego. A później, gdy Niemcy poszli, to ludzie wzięli to, co zostało na ogień, bo nie było czym palić. Ale Polacy broń Boże nie zniszczyli, tylko dokończyli...