Pomnik ofiar egzekucji - Zdzisław Suwałowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Z Heńkiem Ujmą staliśmy pod sklepem jak ten pomnik przywieźli. Byliśmy świadkami. Tam był sklep spożywczy i piliśmy piwo. A jak zaczęli składać ten pomnik to my we trzech byliśmy – ja, Ujma i Zieliński Mietek. Ten Mietek Zieliński znowuż miał cukiernię naprzeciw cerkwi na Ruskiej. I zainteresowaliśmy się, podeszliśmy tu bliżej i patrzymy: „Miejsce uświęcone [krwią] Polaków, więźniów Zamku Lubelskiego rozstrzelanych przez hitlerowskiego okupanta”. Być może, że [tu] są więźniowie. Ale w tej mogile było większość z łapanek. I nie wiem, czy tu jest [to] zaznaczone w ogóle. Najwięcej więźniów Zamku to [jest] przy dawnej ulicy krawieckiej. Przed samym wyzwoleniem ponad dwustu wyrżnęli przecież. To jest słynne w historii. Tutaj pisze tak a ja bym temu zaprzeczył, ale jaki dowód ja mam na to, że to nie byli...