Pamiętam jak wstąpili Rosjanie, wtedy przekonałem się co znaczy Armia Radziecka - Zdzisław Suwałowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jak wkroczyli Rosjanie to pojechali od razu do obecnej fabryki samochodów, wtedy była tam wytwórnia wódek. W wytwórni robili wtedy taką wódkę z białą główką, nazywała się Perełka. Rosjanie zebrali się na takim placu i tam przywieźli im wódki, ale kolorowej – Kakaouszua, Kurakao i tym podobne. Bardzo im smakował ten kolorowy alkohol, zachwalali że taki dobry, pili z butelek. Z tym że wódka była jedna miętowa, druga czekoladowa itd., różne smaki były. Żołnierzy było może 30 – 40 i po jakichś dwóch godzinach tej libacji leżeli wszyscy i beczeli jak barany! Beee! Beee! Tak wymiotowali po tych słodkich wódkach. To było bardzo śmieszne, wtedy też zdałem sobie sprawę z tego czym jest Armia Radziecka. Pamiętam też, że przy dworku Grafa koło takiej figurki która tam stała leżało kilku zabitych Niemców, byli w...