Pamiętam bardzo dokładnie zjednoczenie partii w 1948 roku - Zdzisław Suwałowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W czasie kiedy doszło do zjednoczenia PPS i PPR pracowałem w garbarni. To był 15 grudzień 1948 rok. W naszej garbarni z okazji zjednoczenia partii sekretarz Siergiej Sokołow zarządził że na kominie garbarskim trzeba przywiesić szturmówkę. Problem był w tym że nikt nie chciał tam wejść, więc ja powiedziałem że to zrobię. Sokołow zdziwił się i pyta – „Toż wyliziesz?” Ja mówię że tak, ale najpierw muszę z dyrektorem porozmawiać. Powiedziałem dyrektorowi, że wejdę na komin jeśli pożyczy mi na trzy godziny duży francuski samochód, który był w garbarni i kilku ludzi do pomocy. Dyrektor powiedział że najpierw muszę powiedzieć po co mi on potrzebny. Wyjaśniłem że potrzebuje przewieźć gołębnik, który kupiłem od znajomego i muszę mieć duży samochód, bo jak próbowaliśmy go wziąć furmanką to...