Szkoła Pani Arciszowej - Irena Korolko - relacja świadka historii [TEKST]
Przez okupację mieszkaliśmy na ulicy Kapucyńskiej, a po drugiej stronie była szkoła pani Arciszowej utworzona w 1940 roku, kiedy to dostała zezwolenie. Mieliśmy wspaniałą kadrę nauczycielską, między innymi znanego matematyka Stefana Stefanowicza. On później został zatrudniony w Szkole Morskiej w Gdyni. Pamiętam, że świadectwa ze szkoły są po polsku i po niemiecku. Był taki zarządca niemiecki, on kontrolował bardzo często i pani Arciszowa musiała o różne rzeczy prosić, żeby wyraził zgodę, np. o zatrudnienie nauczyciela. Oczywiście był obowiązkowo niemiecki. I mieliśmy doskonałego nauczyciela niemieckiego, pana Kołaczkowskiego, który później prowadził lektoraty na UMCS-ie i znał doskonale nie tylko język niemiecki, ale i języki skandynawskie. Pewnego dnia, nie zapomnę tego do końca...