Przedwojenni mieszkańcy kamienic nr 46 i 48 na KrakowskimPrzedmieściu - Irena Korolko - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Przedmieściu, ulica Kapucyńska, żydowskie sklepy, Żydzi, Olszewski, Kempist, Łabęcki, Kartofel, Szor, Obrąbalski, ulica Ewangelicka, Adolf Jost, Zajdel, Ostrowska, Radecki, bojówki hitlerowskie, Wedel Na rogu Krakowskiego Przedmieścia i Kapucyńskiej mieścił się sklep papierniczy pana Olszewskiego, oraz sklep „Trafikon”. Tam były fajki, papierosy, ogólnie wyroby tytoniowe. Właściciel nazywał się Dominiczek i zginął chyba w Oświęcimiu. Niemcy go aresztowali. W oficynie naszej kamienicy nr 48 mieściła się firma przewozowa pana Kempistego i słynne kino „Stylowy”. Dalej farbiarnia pana Łabęckiego i sklep „Sodówka” gdzie sprzedawano owoce południowe. Mieszkało tam też dwóch...