Leśniczy ukrywał Żyda - Daniela Ponikowska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ten krawiec już umarł, ale opowiadał mi, że miał dwie siostry, dwóch braci i on tylko ocalał. Bo Niemcy całą rodzinę wybili. A dlaczego ocalał? Bo leśniczy go wziął do siebie – on był najmłodszy z tych Żydów i w kopcach siedział. Ktoś zauważył, przyszedł do tego leśniczego i mówi tak: „Ty Żyda ukrywasz!”. Zrobili mu schowek i ktoś tam przyszedł z psem, który wyczuł, że tam jest Żyd. Ale nie dociekali tego dokładnie. Później córka tego leśniczego żyła, miała dwoje dzieci – syna i córkę, a jej ojca zabili Niemcy. I ten Żyd, którego ukrywali, do śmierci tej kobiecie pomagał. Mówił: „Ona mi życie uratowała”. A ona pisała listy do niego: „Kochany Janku, ty jesteś lepszym moim synem niż moje urodzone dzieci”. On jej co miesiąc wysyłał pieniądze, bo wdzięczny był za uratowanie. Kiedyś pojechał do Rosji i tam się ożenił...