Zabudowa na Ulicy Nowogródzkiej - Stanisława Pietrynko - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mieszkałam na ulicy Nowogródzkiej. Te domki co powstały wszystkie na tym osiedlu Mickiewiczowskich, cała ulica Filaretów, po lewej i po prawej stronie te domki, to one powstawały... spółdzielnia zaczęła budować i ludzie zapisani do spółdzielni. Ale oni później zorganizowali się. To była dzielnica ludzi: geodetów, nauczycieli – jeśli chodzi o Nowogródzką. Oni wystąpili ze spółdzielni, bo to już był taki okres, sześćdziesiąte lata, pięćdziesiąte któreś, sześćdziesiąte. W każdym razie, wystąpili ze spółdzielni i każdy na swój sposób sam sobie wykończył. Oni dostali kredyty – nie wiem, kto załatwiał dokładnie, czy to spółdzielnia załatwiała im kredyty, bo duże kredyty dostali i wykończyli sobie. Dużo swojej pracy włożyli ci ludzie. To była taka, jak to ja nazwałam, jedna rodzina. Ja tam przyszłam już do wybudowanego, w...