Legenda o skarbie powstańczym - Czesław Maj - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Po pierwszej wojnie światowej przyjechał z Francji weteran, który był w czasie powstania styczniowego tutaj. Iii znał dziedzica, z... ze dworu, z Motycza. I później ich oddział był rozbity pod Żyrzynem, przez Kozaków kubańskich. I ich trzech uratowało się. I przywieźli, bo oni... konnica była. Przywieźli na koniach taką skrzynkę, do Motycza Leśniego. I... tam rosło w Motyczu trzy dęby obok siebie. I jak środkowy dąb, cień był, na w uroczystość Pańskiego Przemienienia, szóstego sierpnia, w południe, to w tym kierunku, dalej troche była zakopana ta skrzynka. I, on szukał tego. Ale... nie wiadomo... za pięćdziesiąt lat przyjechał to w tej skrzynce były... część... rubli złotych, tego skarbu powstańczego, sztandar powstańczy, jakieś akta półkowe. Tak. Ale to nie wiadomo, bo późnij, jak budowano tą linię kolejową, te dęby były wycięte i tych...