Był to taki krajobraz po bitwie - Małgorzata Gnot - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja nie lubię tego ascetyzmu, który teraz jest modny [na scenie]. Na przykład dyrektor [Teatru Osterwy] Babicki jako reżyser uznawał w sumie no czarną, pustą scenę. Ja nie ukrywam, że moje serce jest właśnie po stronie wystawy teatralnej. Tylko, że po pierwsze: ona jest bardzo droga, a po drugie - już niemodna. Przychodzą mody i nie ma jakby na to rady. Natomiast te spektakle właśnie barwne, bardzo dynamiczne wspomina się do dzisiaj. To bogactwo to się nazywało „niegospodarnością”. Pan Cezary Karpiński został dyrektorem. Jest to dla mnie kontrowersyjny okres, bo były przedstawienia dobre, ale był też przedstawienia bardzo niedobre moim zdaniem. No i niestety odwrót widzów od teatru. Nie wiem na czym to polega, ale gdzieś [przyczyną] może być właśnie brak już tej „wystawy” [scenograficznej], brak tego dynamizmu. Może...