Badania na Starówce. Remonty i renowacje - Danuta Marcinek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Podczas badań architektonicznych odkrywano jakieś nowe freski, jakieś nowe ślady. Ale były i emocje, bo załóżmy budynek na [ulicy] Grodzkiej pięć, oficyna nam pękała, więc założyliśmy plomby, obserwując co się dalej dzieje. Rano przychodzimy do pracy, plomby pękły i natychmiast trzeba było lokatorów wyprowadzać. Ogromną stratą dla społeczeństwa jest niekonsekwencja wykonania zaleceń badań geologicznych, które były robione w latach pięćdziesiątych. Wówczas były zabezpieczenia podziemne Starego Miasta. Kondygnacje podziemne na Starym Mieście sięgają do trzech pięter poniżej, z tym że o różnych poziomach. W ostatnim etapie, kiedy pracowałam w Zarządzie Rewaloryzacji [Zabytkowego Zespołu Miasta Lublina] była opracowywana dokumentacja tak zwanych kanałów zbiorowych na wszystkie instalacje: gazową, wodkanowską, elektryczną. Miało to...